In een onlangs verschenen nieuwsbericht kopte RTL Nieuws dat ‘Brussel’ bepaalt hoe de nieuwe smartphone eruit ziet. In Brussel huist het Europees Parlement en onlangs werd daar besloten dat alle smartphoneopladers een zogenaamde USB-C aansluiting moeten hebben. Heb je dus onlangs een nieuwe smartphone gekocht, zul je dus een koppelstuk of een nieuwe USB-oplader moeten kopen. Het Europees Parlement heeft dit besloten om de consument te beschermen. In eerste instantie vergt het een nieuwe aankoop. Op de lange duur kun je dus met één oplader alle smartphones opladen. Heel handig als je meerdere types hebt. Een onnodige aankoop op het moment dat je van bijvoorbeeld iPhone naar een nieuwer type gaat. In eerste instantie wilde Apple ook niet meewerken, maar werd daar haast toe gedwongen. Voor Apple dus ook een behoorlijke investering om alles aan te passen om toch actief te kunnen blijven op de Europese Markt (Teunis, 2023).
Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Een veel gehoorde term is ‘Nederland-regeltjesland’. In Nederland heeft men de neiging om alles in wetten en regels te gieten. Laten we eerlijk zijn: af en toe zijn we er allemaal toch wel eens klaar mee? Waarom weer een regel die bepaalt hoe ik moet leven? Waarom bepaalt de overheid voor mij wat goed is en wat slecht is? Ik bepaal toch hoeveel snacks ik eet, hoeveel alcohol ik nuttig en of ik wel of geen groente eet? Tegenwoordig moet er een score op etenswaren staan. De zogenaamde Nutri-score. Volgens de Rijksoverheid is dit om mensen te stimuleren om een gezonde keuze te maken met betrekking tot het eten (Rijksoverheid, 2023). Zou het niet gewoon beter zijn om mensen goed voor te lichten op de (basis)scholen en vervolgens zelf te laten kiezen hoe ze leven? In Nederland maakt het uiteindelijk niets uit, omdat we allemaal aan de zorg meebetalen. Over de zorg gesproken: een prima systeem, maar waarom moet ik zoveel betalen terwijl ik nooit bij een dokter kom? Om de mensen die ongezond leven te helpen? Of zouden we moeten streven naar een systeem waarbij je zelf kunt bepalen voor hoeveel geld je je verzekert? Allemaal vragen die men in de afgelopen 100 jaar vast heeft proberen te leggen in regels en wetten met allemaal dezelfde insteek: voor anderen bepalen wat goed is. Dit overschot aan regels, noemt men ook wel overregulering.
Overregulering is een fenomeen dat in talloze wetenschappelijke studies is onderzocht. Deze studies tonen aan dat overregulering schadelijke gevolgen heeft voor economische groei, innovatie, ondernemerschap en uiteindelijk de algehele welvaart.
Economische groei
Een van de meest directe gevolgen van overregulering is een belemmering van economische groei. Een toename van regelgeving heeft een negatieve invloed op het bruto binnenlands product (de waarde van alle geproduceerde goederen en diensten in een jaar) (Hassan, 2017). Met andere woorden: als er met minder regels en wetten rekening gehouden hoeft te worden, of dat ze helder en duidelijk zijn en niet telkens veranderen, is het voor een ondernemer goedkoper en makkelijker om te produceren. De economische groei zou dus (nog) hoger kunnen zijn. Tevens remt het in bepaalde sectoren de productiviteitsgroei af, wat weer een directe negatieve invloed heeft op de economische groei van een land (Aghion et al., 2019).
Belemmering van de innovatie
Innovatie is heel belangrijk. De continue verbetering van machines en processen leidt uiteindelijk tot efficiëntere processen. Er kan dan dus meer gemaakt worden in een kortere periode. Indien er meer geproduceerd kan worden tegen een lagere kostprijs, kan er meer winst worden gemaakt. Overregulering vermoeilijkt de innovatie. Stel dat er een nieuw machine geproduceerd is, dan moet het aan allerlei testen en controles worden onderworpen. Dat neemt tijd en dus geld in beslag. Tevens kan het voor ondernemers een motivatie zijn om geen geld te steken in innovatie. Dat belemmert de economische groei. Anderzijds leidt innovatie ook tot meer concurrentie. Des te meer concurrentie er is, des te lager de prijzen voor de consument zullen zijn. Indien de innovatie bemoeilijkt wordt, is de consument uiteindelijk de dupe hiervan (Hopenhayn & Rogerson, 1993; Akcigit et al., 2017).
Ondernemerschap
De World Bank Group analyseerde de effecten van zakelijke regelgeving op het ontstaan van nieuwe bedrijven. De bevindingen toonden aan dat landen met minder bureaucratische obstakels en minder regelgevingslasten een gunstiger klimaat hadden voor nieuwe ondernemingen (Djankov et al., 2002). In landen waar dus minder regels zijn, is het voor ondernemers makkelijker en aantrekkelijker om te gaan ondernemen. Het ondernemersklimaat wordt dan dus meer gestimuleerd. Tevens blijkt uit studies dat deze ondernemers een hoger niveau van ondernemerschap vertonen. Kortgezegd: door ondernemerschap te stimuleren, proberen ondernemers meer uit en weten ze beter wat wel en niet werkt. Die ervaringen worden gedeeld, waardoor ook nieuwe ondernemers goede voorbeelden krijgen (Parker, 2004).
Kosten van regelgeving
Indien er te veel regels zijn, kost het geld en tijd om dit allemaal na te leven. Met name voor de armere bevolking is dit een crime (Litan et al., 2007). Wie kent er niet de voorbeelden dat iemand huurtoeslag probeert aan te vragen, maar er door alle regels niet uitkomt. Om nog maar niet te spreken van de afwikkeling van de Toeslagenaffaire.
Momenteel kampt Nederland met een woningtekort terwijl aannemers al jaren met vergunningen, procedures en regels bezig zijn om een project te starten. Hoeveel voorbeelden zijn er wel niet van aannemers die al vijf of zes jaar bezig zijn om die oude vervallen kroeg in een dorpskern om te toveren in enkele appartementen. Op de plaats waar ooit honderden mensen stonden, zit nu nog steeds niet een jong stel op een bank tv te kijken en dat terwijl de kroeg al jaren leeg staat en er een tekort is aan starterswoningen. Leg mij het maar uit!
M.J. Siekman
Bronnen:
Aghion, P., Jones, B. F., & Jones, C. I. (2019). Artificial intelligence and economic growth. National Bureau of Economic Research, Working Paper No. 23928.
Akcigit, U., Hanley, D., & Stantcheva, S. (2017). Optimal taxation and R&D policies. Review of Financial Studies, 30(9), 3289-3328.
Djankov, S., La Porta, R., Lopez-de-Silanes, F., & Shleifer, A. (2002). The regulation of entry. The Quarterly Journal of Economics, 117(1), 1-37.
Hassan, M. K. (2017). Government regulation and economic growth: Is there a positive correlation? Journal of Economic Growth, 22(1), 27-48.
Hopenhayn, H., & Rogerson, R. (1993). Job turnover and policy evaluation: A general equilibrium analysis. The Journal of Law and Economics, 36(1), 245-286.
Litan, R. E., Pindyck, R. S., & Toder, E. J. (2007). Tax policy and corporate investment. Brookings Papers on Economic Activity, 2007(1), 1-65.
Parker, S. C. (2004). The economics of self-employment and entrepreneurship. Small Business Economics, 22(4), 145-175.
Rijksoverheid (2023) Voedselkeuzelogo Nutri-Score https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voeding/gezonde-voeding/nieuw-voedselkeuzelogo-nutri-score. Geraadpleegd op 18-09-2023
Teunis, H. (2023) Nieuwe iPhone bewijst: Brussel bepaalt nu hoe smartphones eruitzien. RTL Nieuws, https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5407048/apple-iphone-usb-c-kabel-lightning-brussel-regels-techreuzen-smartphone#:~:text=Want%20bij%20een%20nieuwe%20iPhone,hoe%20jouw%20nieuwe%20iPhone%20eruitziet. Geraadpleegd op 18-09-2023
Reactie plaatsen
Reacties